vrijdag 16 maart 2012

Mundaneum opnieuw in de belangstelling

Deze keer enige filmpjes. Over Colossus, het programma en de computer waarmee de Engelsen de Enigma Code kraakten...

Over Otlet en de samenwerking tussen het Mundaneum en Google. De indexkaarten die nog over zijn van het Repertorium van het Institut International de Bibliographie worden door Goodle gedigitaliseerd, waarmee de droom van Pul Otlet toch nog uitkomt.... Oftewel, zoals Google het zelf beschrijft: A short video prepared to highlight the pioneering work of Paul Otlet and Henri La Fontaine. Decades before the creation of the World Wide Web, they built a paper archival system of the world's information which they called Mundenaem. Their goal was to preserve peace by assembling knowledge and making it accessible to the entire world

een filmpje over de start van het Mundaneum en het bezoek van Carnegie, waarin Otlet en La Fontaine hem rondleiden. Dan mag natuurlijk de documentaire van Noorderlicht niet ontbreken.

Een uur college over Vannevar Bush, de bouwer van de Memex, over informatiemanagement en hypertext. Het is dan 1945. Hoe die Memex eruit zag en werkte, zie je hier, maar ook in deze animatie. Hier is Vannevar Bush zelf aan het woord.

Een eerste vorm van automatisering bij Lyon's, in de jaren dertig revolutionair. Over de passie die je werk tot een belevenis kan maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten