donderdag 2 juni 2022

Het gebruik van kunstmatige intelligentie bij de selectie van digitale documenten


Het vereiste heel wat intelligentie om dit motorblok voor een Lego-Landrover in elkaar te knutselen. Gelukkig was er een handleiding van 370 pagina's bijgevoegd.

Dit document gaat over testen die zijn uitgevoerd door de National Archives van Groot Brittanniƫ om kunstmatige intelligentie (AI-systemen) in te zetten bij archiefselectie. Conclusie is dat dit nog niet goed mogelijk is zonder de inzet van recordmanagers die kennis hebben van de archiefbescheiden in hun werkgebied. Systemen moeten aan de hand van een bepaalde dataset 'leren' welke documenten -aan de hand van door de recordmanager bepaalde karakteristieken- uitgeselecteerd kunnen worden. Dat leerproces moet goed door een recordmanager worden begeleid, anders zouden wel eens de verkeerde documenten worden geselecteerd.

Het proces vraagt technische kennis van de recordmanager. Dit betekent dat die nieuwe vaardigheden moet leren op het gebied van data-analyse en machine learning, wil een AI-systeem succesvol worden toegepast. We zullen er echt niet aan ontkomen om in de toekomst AI-systemen te gebruiken en machines te leren hoe informatie te selecteren. Dat begint al bij de archivering by design, wanneer we aan documenten met bepaalde karakteristieken default bewaartermijnen gaan koppelen. Echter, steeds zal gedurende het groeiproces waarin AI wordt gebruikt, verfijning nodig zijn, dus: de informatieprofessional moet zelf ook blijven leren op dit gebied.


https://cdn.nationalarchives.gov.uk/documents/using-ai-digital-selection-in-government.pdf


Geen opmerkingen:

Een reactie posten