woensdag 4 september 2024

De informatiehuishouding verklaard

 


De inktvlek die een varkentje werd, eigen idee

Informatiehuishouding is het geheel aan regels, structuren, processen en voorzieningen gericht op het gebruik en het beheer van informatie. Denk aan het creëren, opslaan, ordenen, bewaren, ontsluiten, verstrekken en vernietigen van informatie.

De digitale informatiehuishouding omvat de opslag, het beheer en de verstrekking van gegevens binnen een organisatie. Daarvoor is doorgaans een afdeling Informatiebeheer mede verantwoordelijk, want de basisverantwoordelijkheid ligt bij de personen die het werkproces uitvoeren. Op het moment dat het werkproces start dient de informatie die op dat moment bekend is te zijn ingebed in een solide werkproces. Bij de inrichting van het werkproces wordt de archivering meegenomen, dit noemen we archivering by design. Als het werkproces eindigt dient het dossier, de gegevensverzameling waaronder allerlei vormen van documenten hiervan te worden beoordeeld op de waarde die het nog heeft voor hergebruik, voor bewijs en verantwoording. Die waarde kan tijdelijk zijn of eeuwig. Dit wordt bepaald in de selectielijst. Informatiebeheer regelt de verdere afwikkeling van dit proces en ontzorgt de afdelingen op dit gebied.

De beheerde gegevens dienen in eerste instantie voor bewijs, verantwoording en naslag. Deze gegevens kunnen variëren van brieven en e-mails tot foto’s, video’s, illustraties, een database en zelfs een gescand bierviltje met afspraken (al zul je die niet veel meer tegenkomen). De wet noemt dit ‘ongeacht de vorm”. Het is essentieel dat de informatiehuishouding van een organisatie adequaat en professioneel is ingericht. Als dit het geval is, zijn alle documenten op het juiste moment in een bepaald werkproces, voor de juiste functionaris, in de juiste vorm beschikbaar.

Een goed ingerichte informatiehuishouding zorgt ervoor dat de juiste documenten op het juiste moment, in de juiste vorm en samenstelling, voor de juiste medewerkers gemakkelijk en snel beschikbaar zijn. Bovendien worden documenten, zodra ze niet langer nodig zijn, tijdig en volgens vaste procedures vernietigd.

De informatiehuishouding is gebaseerd op inhoudelijke kaders, waarbij het archiefsysteem centraal staat. Dit systeem, ook wel bekend als het recordkeeping system, vormt het fundament voor het archiveren van informatie binnen een organisatie. Het omvat alle documenten, metagegevens, processen, procedures, kennis, regels, middelen (waaronder de informatiesystemen) en mensen die bijdragen aan het waarborgen van betrouwbare en duurzame informatie voor bedrijfsvoering, herinnering en verantwoording. Betrouwbaarheid en duurzaamheid zijn daarbij als belangrijkste eisen  vastgelegd in de informatiewetgeving.

Het archiefsysteem biedt organisaties een raamwerk voor het formuleren van functionele en technische eisen voor het beheer van zowel analoge als digitale archieven. Deze eisen zijn vastgelegd in de NEN-ISO norm 16175. Binnen het archiefsysteem onderscheiden we zeven belangrijke processen: opnemen, bewaren, ordenen, beschrijven, beschikbaar stellen, waarderen, selecteren en verwijderen van informatie.

De informatiehuishouding is het werkterrein van wat steeds vaker het team Informatiebeheer wordt genoemd. Dit team ondersteunt medewerkers bij het inrichten van archiveringsprocessen in systemen en procedures. De informatiehuishouding bepaalt de regels van het archiefsysteem en ziet toe op de naleving daarvan. Ook hiervoor geldt een kwaliteitsnorm, de NEN-ISO norm 15489.

Het team IB zorgt ervoor dat het archiveren goed geïntegreerd is in de werkprocessen, procedures en systemen. Het signaleert dubbele informatiebestanden en helpt deze te voorkomen. Door het archiveren goed te organiseren, maakt het team werkprocessen efficiënter, waardoor documenten snel terug te vinden zijn. Dit is een taak die continue aandacht en aanpassing vereist. Daarnaast stimuleert het team dat medewerkers hun zaken correct afsluiten, dat het dossier op orde is na afsluiting en dat afgesloten zaken na de bewaartermijn worden vernietigd of overgebracht naar een archiefdienst.

De taken op het gebied van informatiebeheer leiden tot drie verantwoordelijkheden.

1.      Technisch beheer (ICT): zorgt voor de technische infrastructuur, zoals servers, netwerken, pc’s, printers, telefoons, besturingssystemen, bekabeling en software.

2.      Functioneel beheer (ICT): onderhoudt en past (vak)applicaties aan, fungeert als schakel tussen technisch beheer en gebruikers, lost gebruikersproblemen op, test nieuwe versies, beheert gebruikersrechten en vertaalt gebruikersbehoeften naar ICT-ondersteuning.

3.      Inhoudelijk beheer (IB): toetst de kwaliteit van informatie en adviseert over de inrichting van de informatiehuishouding volgens wetgeving en richtlijnen. Dit omvat de bewaking van de correcte opslag, afhandeling en verslaglegging van zaken, de toepassing van de juiste openbaarheidscriteria en volledigheid van informatie en de duurzame opslag en correcte vernietiging van informatie.

Dit inhoudelijk beheer kent drie fasen:

o   Bewerking: informatie wordt bewerkt onder verantwoordelijkheid van de proceseigenaar.

o   Voltooiing: de afdeling Informatiebeheer voert voor afgeronde dossiers een kwaliteitscontrole uit en maakt deze gereed voor overbrenging of voor toekomstige vernietiging.

o   Overbrenging: de afdeling Informatiebeheer zorgt voor publicatie van de informatie, voorziet deze van aanvullende metadata en brengt deze over naar het Gemeentearchief indien de informatie van blijvende waarde is. 

 4.      Toezicht: de gemeentearchivaris houdt formeel toezicht op het informatiebeheer en beheert overgebrachte informatie.

 Een goed overzicht van terminologie voor de informatieprofessional geeft het boekje Trefwoorden voor de informatieprofessional van Rob Kramer. Een aanrader voor wie zich wil inlezen op dit vakgebied. 

Een belangrijk, recent rapport over de informatiehuishouding van het Rijk in 2030 geeft mogelijkheden om als team IB mogelijk nieuwe vormen van beheer te verkennen. Het beschrijft de trends die de toekomstige informatiehuishouding van de overheid beïnvloeden. Belangrijk zijn de exponentiële toename van data, de integratie van algoritmes en kunstmatige intelligentie, de groeiende nadruk op digitale soevereiniteit en de behoefte aan transparantie en veiligheid. Deze ontwikkelingen vragen nieuwe visies op het verzamelen, beheren en delen van informatie binnen de overheid. Uitdagingen voldoende, en verre van saai!

De gewenste informatiehuishouding voor 2030 richt zich op flexibiliteit en aanpassingsvermogen, met nadruk op openheid, betrouwbaarheid en toegankelijkheid van informatie. In het rapport worden een aantal mogelijke beroepenrichtingen geschetst voor de informatieprofessional om deze visie te realiseren:

-           Digiminimalist: helpt bij het beheren van digitale overvloed;

-           Datahoeder: waarborgt de kwaliteit en houdbaarheid van data;

-           Dataprototyper: test de consequenties van datagedreven werken;

-           Beleidsarcheoloog: reconstrueert het verleden met behulp van data;

-           Beleidsbiograaf: volgt de ontwikkeling van beleid en documenteert deze;

-           Zwermfacilitator: coördineert interdisciplinaire netwerken van professionals en AI;

-           Verhaalhaler: beschermt de informatierechten van burgers;

-           Verbeelddenker: maakt complexe informatie visueel toegankelijk;

-           Rijksscenarist: maakt grote verhalen voor de toekomst inleefbaar in verhalen, films en games.

Om de gewenste veranderingen te bewerkstelligen, stelt het rapport verschillende transitiepaden voor, zoals het ontwikkelen van nieuwe competenties door middel van training en onderwijs, het opzetten van experimentele projecten om nieuwe benaderingen en technologieën te testen, en het blijven leren en aanpassen op basis van feedback en resultaten. Het is bovendien noodzakelijk dat draagvlak binnen alle lagen van de organisatie wordt gecreëerd en dat stakeholders bij dit veranderproces worden betrokken.

De Reframing Methode dient als leidraad in dit rapport. Het reframen houdt in dat ontwerpers zich bewust zijn van aannames, zodat ze vrij kunnen ontwerpen, zonder vooraf bepaalde ideeën over een eindresultaat. Deze toekomstgerichte benadering biedt een kader en praktische handvatten voor de ontwikkeling van een duurzame digitale informatiehuishouding. De aanbevelingen en inzichten zullen worden geïntegreerd in de toekomstige aanpak en plannen van het Rijk om de informatiehuishouding te verbeteren en aan te passen aan de behoeften van de samenleving.


donderdag 6 juni 2024

Hulpmiddelen voor de informatieprofessional



De Handleiding voor het pro-actief delen van overheidsdata is nieuw toegevoegd, evenals de Handreiking voor het stellen van beperkingen aan de openbaarheid van overheidsinformatie .

De lijst van handleidingen, handreikingen en tools is per 26 augustus 2024 geactualiseerd en volgt hieronder:

Archiefinventarissen in EAD - Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Architectuurblauwdruk voor dienstplatformen - NDE
AVG acties bij datalek - Autoriteit Persoonsgegevens
Best practices archivering sociale media in Vlaanderen en Brussel - fase 1 - KADOC.
Blauwdruk informatiehuishouding Records in Contexts - SAA
Chatberichten archiveren informatieblad - NA
Checklist anonimiseren te publiceren documenten - BRU
Checklist digitale veiligheid voor culturele organisaties - DEN
Cultureelerfgoedstandaardentoolbox CEST-BE - MeeMoo
Design thinking bootcamp bootleg - Institute of Design
Digital Emissions Carbon Footprint Calculator - Small 99
Digital Waste Audit - Gerry McGovern
Digitale strategie toolbox - thema's om richting te geven - DEN
EDRMS Preservation Toolkit - DPC
File Plan Creation - hoe maak je een fileplan - Universiteit Winnipeg
Gebruiksaanwijzing DUTO- Nationaal Archief
Gedragsregeling voor de digitale werkomgeving - RDDI
Gemeentelijk Gegevensmodel Delft - GitHub met alle gemeentelijke beleidsterreinen
Gemeentelijk Gegevensmodel Delft - norm voor informatiegestuurd werken
Geo-standaarden ruimtelijke ordening - Geonovum
Gereedschapskist red teaming securitytesten - Digitale Overheid
Gids voor het maken van linked data stories - NDE
Green Algorithms - Calculator User Guide - GA4HPC
Handboek WOO-instructie, geactualiseerd juli 2024
Handleiding Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) | Rapport | Rijksoverheid.nl
Handleiding archiveren voor culturele makers - DEN
Handleiding beslismodel auteursrechten - DEN
Handleiding digitaal archiveren voor particulieren - Nationaal Archief
Handleiding DUTO-scan - NA
Handleiding Emissieloze Online Thuiswerkplek 2023 – NCDI
Handleiding Hotspot Coronavirus gemeente Delft 2020
Handleiding voor het pro-actief delen van overheidsdata
Handleiding Publieke Businesscase Rijksoverheid
Handleiding redeneren over en met bronnen - Histoforum
Handleidingen voor zelfarchivering van individuele sociale media accounts - CEST-BE
Handreiking actief openbaar maken doe je zo - RDDI
Handreiking AI voor scholen- Kennisnet
Handreiking ambtelijke organisatie RDDIoor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding
Handreiking archiveren by design - NA
Handreiking Archiveren in de informatieketen | NA
Handreiking archivering tekstberichten - VNG
Handreiking AVG weten of vergeten Archiefwet - KVAN
Handreiking beheer Internetdomeinen Rijksoverheid - RDDI
Handreiking beperkt-waar-het-moet_beperking_openbaarheid_20190726
Handreiking bewindspersonen e-mail en social media RDDI
Handreiking checklist anonimiseren aanvragers vergunningen - KOOP
Handreiking Digitaal overbrengen in de praktijk | Nationaal Archief
Handreiking digitaal vernietigen - NA
Handreiking gebruik selectielijst - VNG
Handreiking horizontale verantwoording besluit digitale toegankelijkheid overheid - VNG
Handreiking horizontale verantwoording KPI's - VNG
Handreiking hotspotlijst maken - Nationaal Archief
Handreiking IHH kabinetswissel RDDI
Handreiking informatiebeheerplan - VNG
Handreiking Inrichting informatie- en archiefbeheer bij verbonden partijen LOPAI
Handreiking non-discriminatie by design
Handreiking voor het openbaar maken van de Woo-informatiecategorieën
Handreiking openen en publiekelijk beschikbaar stellen data - Open Data Community
Handreiking opstellen risicoanalyse bij waardering en selectie - NA
Handreiking periodieke hotspotmonitor decentrale overheden - VNG
Handreiking selectielijst voor gemeentelijke en intergemeentelijke organen
Handreiking stappenplan bij migratie en conversie v0.3 - NHA
Handreiking toekomstbestendige archiefinstellingen - VNG
Handreiking vervanging archiefbescheiden - NA
Handreiking voor het stellen van beperkingen aan de openbaarheid van overheidsinformatie
Handreiking voorkeursformaten - NA
Handreiking Waardering en Selectie - NA
Handreiking webarchivering Rijk - RDDI
Handreiking websites archiveren dat doe je zo - NA
Information Literacy Toolkit - ICA 2019
Innovatiescan voor digitale transformatie- in welke fase zit jouw organisatie- DEN
Inventarisatiesheet actieve openbaarmaking - RDDI
Kaarten: Records Management | Quizlet
Kennisbank | Nationaal Archief
KlasseerTool - Vlaamse brochure - ANT
Kostprijsmodel digitale duurzaamheid - NDE
KWIV kwaliteitsraamwerk informatievoorziening functiegebouw Rijk
MediaHuman - multimedia software for macOS, Windows and Linux
Negenvlaksmodel uitgelegd - House of Control
Open Data Handbook - Open Knowledge
Open source tool voor werken met messy data - Open Refine
Pdf toegankelijkheidschecker- PAC-2021
Practitioner’s guide for Audio Visual collection holders - EUscreen
Pre-ingesttool NHA met informatie over digitale overdracht
Preserveringstools - Netwerk Digitaal Erfgoed
Preservia het bordspel over digitale duurzaamheid - Preservia
records in contexts - conceptueel model - ICA
Records in Contexts als beschrijvingsmodel Wikipedia
Records Management Tool- Vlaamse brochure - ANT
Richtlijn archiveren overheidswebsites - NA
ScamCheck- check de link van een website
Selectielijst-handreiking-gebruik.pdf
Standaarden - Pas toe en leg uit - Forum_Standaardisatie
Stappenplan implementeren Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer - VNG
Stappenplan publiceren linked dataset - NDE
Stroomschema_verwerkingsverantwoordelijkheden - KIA
Tagged PDF Best Practice Guide Syntax – PDF Association
Termennetwerk - NDE
Text mining and topic modeling toolkit - GitHub
Tool Beslismodel auteursrechten - DEN
Toolbox en richtlijnen voor archief- en collectiezorg in de Kunstensector TRACKS.BE
Toolbox ethisch verantwoorde innovatie - Digitale Overheid
Toolbox open source · Open source
Toolbox open source software · Digitale Overheid
Toolbox verantwoord datagebruik · IBDS
Toolkit informatiehuishouding voor onboarding
Toolkit Opruimdag CIP
Toolkit Taal voor betere overheidscommunicatie
Toolkit toekomstbestendige archiefinstellingen - bijlage bij de Handreiking - VNG
Tools Duurzaam toegankelijk - Scoremodel Zelfevaluatie digitale huishouding - DEN en MEMOO
U Tube Downloader
Vernietigingsrequirements voor softwaresystemen - KIA
Voorkeursformaten - Nationaal Archief
Wegwijzer certificering voor digitale archieven - NDE
Wegwijzer duurzaamheidsbeleid - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - NDE
Zelfscan Digitaal Erfgoed - NDE
Zelfscan digitale transformatie - DEN
Zelfstudie Module - Hoe schrijf ik een digitale strategie - DEN