zondag 30 oktober 2016

Je moet wel een beetje gek zijn....


Een tiental informatieprofessionals en archivarissen vormen de 'Archiknowmads'. Een Knowmad is een kenniswerker die niet langer gebonden is aan een vaste baan, maar rondtrekt van project naar project om zijn kennis te delen en nieuwe ervaringen op te doen. In een journey towards (k)nowmadic archivers verkennen zij wat nodig is om 'trekker' te worden in de archieffunctie op weg naar 2020 en verder. Met behulp van een te ontwikkelen roadmap en een film zal duidelijk gemaakt worden welke positie het vakgebied van archivaris -of hoe dit in de toekomst ook zal heten: zelf pleit ik voor informatie-archeoloog om jullie inmiddels bekende redenen- inneemt in de informatie- en netwerksamenleving.
Als team en in netwerken met anderen, binnen en buiten de sector, wordt gezocht naar nieuwe manieren van werken, ontwerpen en vertellen waarom archiefinnovatie zo belangrijk is, voor die innovatie een gezamenlijk startpunt en een roadmap te creëren. Met die roadmap krijgt de sector een praktische methode in handen welke gebruikt kan worden om van horizon 2 (uit “Op weg naar 2020 en verder …”) naar horizon 3 te reizen. 

Leerdoelen van het project
  • Welke verandering is nodig voor de informatieprofessional om vanuit het hybride archief de goudmijn van de informatiesamenleving te ontdekken?
  • Welke competenties hebben informatieprofessionals nodig om de goudmijn van de informatiesamenleving te ontsluiten en duurzaam toegankelijk te houden?
  • Hoe verbinden we ons met andere bezielde bondgenoten of lotgenoten waarbij “de zwerm” als vorm wordt onderzocht voor beweging?
  • Welke leervorm(en) geeft/geven praktische ondersteuning op weg naar 2020 en verder?
Beoogde resultaten

  • Een business-visualisatie van key-answers to key-questions
  • Een persoonlijke beschrijving van je leerproces
  • En roadmap en een samenvattende rapportage
  • Een korte film als context voor de visualisatie, persoonlijke leerproces en roadmap
  • Een planning voor de te nemen stappen in de komende 2 jaar

De term knowmad is door John Moravec geïntroduceerd in het boek The Knowmad Society. Moravec beschrijft de knowmad als de kenniswerker van de toekomst.
Voor knowmads staat leren centraal. Ze proberen uit elke situatie bruikbare kennis te halen die ze later kunnen toepassen in een andere context. Knowmads wisselen daarnaast zoveel mogelijk kennis uit met mensen die zij tijdens hun individuele tocht tegenkomen.
Moravec ziet de toekomst als een knowmad society, waarbij innoveren centraal staat. Knowmads kunnen door hun flexibele toepassing van kennis beter omgaan met de sterk veranderende wereld. Zij blijven continu innoveren en leren. Dit beschrijft Moravec in het boek ‘The Knowmad Society’, dat hij samen met acht andere wetenschappers en organisatiekundigen heeft geschreven. Een citaat: a nomadic knowledge worker –that is, a creative, imaginative, and innovative person who can work with almost anybody, anytime, and anywhere. Industrial society is giving way to knowledge and innovation work. Whereas industrialization required people to settle in one place to perform a very specific role or function, the jobs associated with knowledge and information workers have become much less specific concerning task and place. Moreover, technologies allow for these new paradigm workers to work within broader options of space, including “real,” virtual, or blended. Knowmads can instantly reconfigure and recontextualize their work environments, and greater mobility is creating new opportunities. (Moravec, 2008)

Meer weten? zie https://archief2020.nl/projecten/archieflab-journey-towards-knowmadic-archivers . Zie ook: h
ttp://www.nieuworganiseren.nu/toolbox/knowmads/. 
Lees ook: Surveying the new world of work van Joslyn Faust. 

Hou deze ontwikkeling in de gaten; dit is de toekomst!

N.B. Voor dit artikel is o.a. gebruik gemaakt van letterlijk gekopieerde informatie, afkomstig van Pleio en Archief2020. En uiteraard uit The Knowmad Society. De foto van het clowntje is van mezelf, zoals alle foto's in deze blog, met uitzondering waar een bronvermelding is geplaatst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten