zondag 21 september 2014

De geheugenloze tijdgeest

Wanneer Nederland geen geld meer beschikbaar stelt voor de collectie van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, kun je moeilijk spreken over digitaal geheugenverlies. Wanneer niemand gebruik maakt van handboeken en die handboeken worden weggegooid, is er dan sprake van geheugenverlies? De uitzending Tegenlicht van de VPRO over digitaal geheugenverlies zette me wel aan het denken, en hopelijk u ook.

De vermogende Brewster Kahle startte in 1996 The Internet Archive waarin het voortdurend veranderende Internet wordt vastgelegd. Opmerkelijk is dat hij, ondanks zijn digitale uitgangspunten en achtergrond, sinds kort ook papieren boeken bewaart. Reden? Om te kunnen nagaan of de digitale kopie gelijk is aan het originele boek. Hij zegt het in Tegenlicht als volgt (ik citeer): "we hebben archivering nodig van alle informatiedragers, van alle generaties, van iedere vorm. De oorspronkelijke versies van de microfilms, de CD ROM, de harde schijven of in een optische polygrafische vorm: al die generaties moeten we bewaren om ervoor te waken dat we weten wat er echt is gebeurd, om te voorkomen dat mensen het verleden veranderen."
(Het heden wordt al zo vaak veranderd via propaganda, via verdraaiing van de waarheid, via trucage en fotoshopping.)
"We dachten dat we digitaal konden blijven als The Internet Archive en de fysieke boeken aan de bibliotheken konden teruggeven, maar de bibliotheken begonnen ineens in een waanzinnig tempo boeken weg te gooien. Nu willen wij één exemplaar van elk uitgegeven boek om te bewaren. Er zijn in het verleden zo rond de 100 miljoen boeken uitgegeven- we willen ze allemaal digitaal maken en opslaan, terugvindbaar via een indexsysteem. In The Internet Archive zijn inmiddels al meer dan 1 miljoen boeken opgeslagen, het streven is om 10 miljoen boeken op te nemen. We zorgen dat de boeken digitaal levensvatbaar blijven. Dit houdt in dat we de kwaliteit van de boeken vanuit technisch oogpunt verbeteren naarmate standaarden veranderen. Ze mogen niet verdwijnen door veroudering omdat de digitale techniek verandert."
Kahle droomt van een "wereldbrein dat alle kennisbronnen verbindt, zoals we dat kennen uit de science fiction- en uit de ideeën van Paul Otlet.
De bibliothecaris van de inmiddels vermaarde nieuwe Bibliotheek van Alexandrië, dr. Ismail Serageldin, zegt het als volgt: "Veel mensen denken: we hebben het internet, wat moeten we met boeken en bibliotheken? Als iemand zegt dat het Internet bibliotheken kapot maakt zeg ik nee. Het internet vervult de droom van elke bibliothecaris sinds de oude bibliotheek van Alexandrië om alle kennis van de wereld binnen handbereik te brengen van degene die op zoek is naar die kennis. Voor het eerst hebben we de techniek die dit mogelijk maakt."

"We kunnen onszelf alleen verbeteren door onze geschiedenis te kennen" zegt Jason Scott, verderop in de documentaire. "Het is goed mis met onze prioriteiten van de afgelopen twintig jaar als we van tieners en maniakken afhankelijk zijn om onze geschiedenis te bewaren."

Bekijk de documentaire- er wordt al veel over getwitterd en geblogd. Er kan niet genoeg over worden nagedacht. De website If Then Is Now helpt bij het denken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten