zaterdag 17 mei 2014

Information Managing Day in Curacao

Op vrijdag 2 mei vond de tiende editie van Information Managing Day plaats. Hoofdthema van deze jaarlijkse studiedag was ‘Innovatie in informatiebeheer’. Ook dit jaar was de studiedag goed bezocht met deelnemers uit Curaçao, Bonaire, Aruba, Sint Maarten en Nederland. Een keur aan interessante sprekers gaven aan waar Curacao staat op het gebied van innovatie: heel ver!

De heer Kenneth Gijsbertha van Refineria Isla, sponsor van de dag, verrichtte de officiële opening. De heer Ricardo Lochan van Stimul-IT/Innovatiecentrum (binnenkort omgedoopt tot Curaçao Innovation and Technology Institute) verzorgde een interessante lezing over de manier waarop dit Technology Center omgaat met innovatie. Inspirator hiervoor is professor Walter Lewin van het MIT, bekend van de vele inspirerende lezingen die te vinden zijn op YouTube en de MIT Open Courseware.
Het begint allemaal met de jeugd die leert te programmeren. Hiervoor is een programma ingericht, Stimul-IT (te vinden op Facebook). Dit is de aanjager van veel nieuwe ontwikkelingen op dit gebied; via Stimul-IT leren kinderen te programmeren met de Raspberry Pi (een basiscomputer die € 35,- kost, zie bijvoorbeeld bij Conrad). Om een voorbeeld te noemen: Een team van de universiteit van Southampton onder leiding van professor Simon Cox heeft met behulp van 64 Raspberry Pi's een supercomputer gebouwd die beschikt over één Terabyte schijfruimte (16 GB per Raspberry). Deze computer kostte niet meer dan £ 2.500 (iets meer dan € 3.000) en kan in tegenstelling tot de meeste Supercomputers uit een normaal stopcontact worden gevoed. De behuizing is gebouwd van LEGO door James Cox, de zesjarige zoon van Simon.Met de Pi werden onder meer al gemaakt: Een volautomatische kattenvoeder; een gitaarstemmer, een op afstand bedienbare garagedeuropener, een automatische tap die zelf drankjes mixt, slimme fietsverlichting die ook de snelheid kan meten en een op zichzelf staande bittorent cliënt (een Pirate Box).
Ook werd verteld hoe het FabLab Curacao werd opgericht met hulp van FabLab Maastricht en Groningen en hoe men daar nu expertise opdoet in 3D-printing.  

De volgende spreker, de heer Anthony de Lima van CTEX ging in op het “7C model”. Dit model is belangrijk om als bedrijf zowel als deelnemer aan dat bedrijf de snelle 21ste eeuw te kunnen overleven en om te kunnen profiteren van de tijdsgeest, waarbij de 7 C’s staan voor Critical thinking, Creativity,  Collaboration, Cultural understanding, Communication, Combating IT iliteracy en Career self reliance. Hij hield de aanwezigen ook de Leadership Challenge voor: je wordt een leider door een sterk geloof in je kunnen, enthousiasme, sterke principes, een hoge mate van flexibiliteit, een hoog integriteitsgehalte, door eerlijk te zijn en oprecht, door samenwerking te verwelkomen en door niet bang te zijn om risico’s te nemen. En alleen leiders zullen in deze eeuw overwinnen.

Daarna gaf mevrouw Shirley Cecilia van het Ministerie Bestuur, Planning en Dienstverlening uitleg over de inhoud van de Landsverordening bescherming persoonsgegevens. De Landsverordening stelt regels voor omgang van en met persoonsgegevens, stelt normen vast  voor de behoorlijke verwerking van persoonsgegevens voor de maatschappij en stelt een College Bescherming Persoonsgegevens in. Haar lezing ging uiteraard in op de digitale snelweg: op Internet geven mensen zich veel meer bloot dan zij denken, wat geïllustreerd werd door een beeldend filmpje.

De laatste spreker in de ochtend was de heer Raymond Begina van KPMG. Zijn stelling was dat innovatie meerwaarde moet brengen voor de klant, burger en maatschappij. Hij benoemde hierbij de volgende megatrends; demografie, individualisering van de maatschappij, de technology die alles mogelijk maakt, de economische verbondenheid, de economische powershift en urbanisatie.

Na de lunch waren er twee workshops. De heer Ad van Heijst van VHIC Nederland schetste een Roadmap voor digitaal informatiebeheer. Deze roadmap laat zien hoe met beperkte middelen, documenten op een goede en toegankelijke manier beheerd kunnen worden en oogstte veel bijval van organisaties die zoeken naar nieuwe wegen om het documentbeheer vorm te geven. . De heer Arthur Nivillac van Optima Curaçao verdiepte zich met de deelenemers in risico’s die Het Nieuwe werken met de moderne technologie met zich meebrengt. Hij wees er op dat wij niet genoegzaam bewust zijn dat ons brein overbelast raakt door de voortdurende stroom van (digitale) informatie. En een overbelaste geest is als een kat in het nauw.

De organisatie van IMD was in handen van ProDocIt, Professional Document Information Management. VHIC werkt al sinds de oprichting samen met ProDocIT. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten